Hoe bereid je een verkoopgesprek voor

4g

Hoe bereid je een verkoopgesprek voor?
Een goed voorbereid verkoopgesprek begint met een kleine mindmap, oftewel een brainstorm met jezelf of met een collega. Daarbij wil ik altijd minimaal 4G!

Google
Zoek op de naam van je contactpersoon, op de website van zijn bedrijf, de ontwikkelingen en de problemen in de branche waarin dit bedrijf actief is. Wat is zijn achtergrond, ervaring, specialisme en wat zijn z’n interesses?

Goal
Stel vooraf vast wat het doel van je gesprek is. Een vrijblijvende afspraak om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen is vaag en dus geen doel. Een doel is bijvoorbeeld boven water te krijgen welke problemen er bij de klant spelen en wat de consequenties daarvan zijn voor hem in tijd, stress en/of geld. Bespreek je doel voorafgaande aan de afspraak. Dat wekt vertrouwen.

Grip
Zorg voor controle over de agenda. Oftewel zorg dat je aangelijnd blijft bij de klant en dat je na het eerste gesprek een afspraak maakt over de volgende stap. Bijvoorbeeld dat hij je meer achtergrondinformatie geeft over het probleem (over kosten, leegloopuren, productieverlies, stilstand machines, etc.). Plan ook direct de volgende afspraak, het liefst op een andere plek. De klant komt zo letterlijk in beweging.

Geduld
Gun het verkoopproces zijn tijd. De tijd van ABC (Always Be Closing) is voorbij. Een goed verkoopproces wordt volledig doorlopen. Van een onbewuste klant die zich bewust wordt van zijn probleem naar een klant die bereid is met jou naar zijn probleem te kijken tot uiteindelijk een klant die “ja” zegt tegen jouw oplossing en tegen de prijs die jij ervoor wilt hebben.

Heb je ideeën of aanvullingen op dit blog over Hoe Bereid Je Een Verkoopgesprek Voor? Laat het me weten.

Google+

 

Spread the word!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samenwerken met SalesSalsa?

Maak een afspraak!
© 2020 SalesSalsa. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Privacy